facebook button  twitter button  linkedin button  mail button   

robert@evolveproductionservices.co.uk
01594 368 002 / 07971 087 411
 



Eco Villa
Roll over each picture to enlarge











Eco Villa for the Earth Awards 2011, displayed at Clarence House

One of the entrants for The Earth Awards be held at Clarence house as a part of Prince Charles’s Start Festival was by Six Senses Resorts. Six Senses had created an award winning, sustainable, zero carbon 5 star luxury villa in the Maldives on their Soneva Kiri resort. Evolve was asked to design an exhibit that reflected the sustainable values and architectural design elements within a 6m diameter footprint. Living on the edge of The Forest of Dean meant Robert could source all materials locally including the build crew. The neighbouring Lydney Park Estate has an FSC certified saw mill and provided all of the timber used from its own managed woodland.

We had three weeks to design and pre build the villa in sections in a barn ready for transportation to Clarence House. All of the timber used (apart from the floor and window frames) was green and cut specifically for the project. The walls are timber framed with straw infill and a lime render top coat. The interior was coloured with a lime wash mixed with Ochre hand mined from the local Clearwell caves. The roof was wildflower meadow grass. The interior used a mixture of cedar, oak, sweet chestnut and yew. The curved bench and dressing table were carved by chainsaw from leftover oak and the cushions were upholstered in a material that was 70% pure new wool and 30% stinging nettle. Both coffee tables were by a local artist and made from Cherry and the two re upholstered arts and crafts chairs were from the local second hand furniture shop. The lights were made by a local artist from re cycled copper wire and hand drawn wool. The water butts were from a local brewery and all crew including transport drivers lived within 5 miles.

Once complete on site Evolve provided knowledgeable staff throughout the show to talk the guests through the design and build principles.

The villa has now been given to The Lydney Park Estate where the majority of the materials came from to be used as a permanent demonstration of local sustainability.

  © evolve production services ltd | all rights reserved cascade design